Warning: A non-numeric value encountered in /zamek/plugins/system/helix3/core/helix3.php on line 484

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /zamek/plugins/system/helix3/core/classes/menu.php on line 85

O stowarzyszeniu

Stowarzyszenie Odnowy Sochaczewa „Zamek” powstało w 1999 r. (rejestracja w KRS 2001 r.) Do życia powołała je grupa entuzjastów, która chciała realnie zmieniać Sochaczew i Ziemię Sochaczewską zwłaszcza w kontekście życia społecznego. Duża część działań kierowana była i jest do młodzieży, stąd dominującą działalnością jest sport, rekreacja, edukacja historyczna i wychowanie patriotyczne. Stawiamy też na wolontariat, bo wiemy, jak doskonale przygotowuje młodych ludzi nie tylko pełnienia ważnych ról społecznych, ale przede wszystkim do dorosłego odpowiedzialnego życia.

Niezmiennie od lat realizujemy cele:

• Ożywienie życia kulturalnego, sportowego i turystyki na terenie Sochaczewa.
  • Działalność na rzecz rozwoju Sochaczewa.
  • Kształtowanie zasad moralnych, społecznych i politycznych społeczeństwa.
  • Wzrost poziomu wykształcenia dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych.
  • Działalność na rzecz krzewienia kultury polskiej, w szczególności upowszechnienie folkloru i sztuki lokalnej.
  • Wychowywanie dzieci i młodzieży w duchu patriotyzmu i poszanowania tradycji narodowych.
  • Kształtowanie postaw pro rodzinnych, pomoc rodzinom wielodzietnym.

Co udało nam się zrobić?

• Nieprzerwanie od 2000 r. Rodzinny Rajd Rowerowy im. Tadeusza Krawczyka po Powiecie Sochaczewskim – Samorząd Województwa Mazowieckiego, Powiat Sochaczewski, gminy powiatu sochaczewskiego, XIII, XV Rajd współfinansowany z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.
  • 10 edycji imprezy Świętojański Rajd Motocykli Zabytkowych „Bzura” – Samorząd Województwa Mazowieckiego, Starostwo Powiatowe w Sochaczewie, gminy powiatu sochaczewskiego,
  • Od 2001 nieprzerwanie  Turniej Dzikich Drużyn w Piłce Nożnej– dwukrotnie we współpracy z Samorządem Województwa Mazowieckiego. XI i XII, XIV Turniej współfinansowany z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.
  • Plebiscyt na Najpopularniejszego Sportowca Powiatu Sochaczewskiego w latach 2002-2009 - Starostwo Powiatowe w Sochaczewie, gminy powiatu sochaczewskiego,
  • Akcja Patrol Świętego Mikołaja, w czasie której w strojach św. Mikołaja docieramy z paczkami do dzieci niepełnosprawnych i najuboższych (w tym we współpracy z Samorządem Województwa Mazowieckiego oraz samorządami powiatu sochaczewskiego).
  • Wyjazdy na mecze piłkarskie i międzynarodowe festiwale cyrkowe dla dzieci z rodzin zagrożonych patologią i wykluczeniem społecznym oraz dzieci z Domu Dziecka w Giżycach – w tym we współpracy z Miejską Komisją Rozwiązywania Problemów Alkoholowych,
  • Wydanie Przewodników turystycznych: Wędrówki rowerowe po Ziemi Sochaczewskiej, Wędrówki kulinarne po Ziemi Sochaczewskiej, Wędrówki z duchami po Ziemi Sochaczewskiej, Wędrówki Szlakiem Jagiełły po Ziemi Sochaczewskiej, Wędrówki pionkiem po Ziemi Sochaczewskiej, Wędrówki z Fryderykiem po Ziemi Sochaczewskiej - Samorząd Województwa Mazowieckiego.
  • Oznaczenie Szlaku Jagiełły – nagrodzony przez internautów certyfikatem Perła w koronie Mazowsza - Samorząd Województwa Mazowieckiego, Starostwo Powiatowe w Sochaczewie.
  • Organizacja i współorganizacja konkursów wiedzy o Żołnierzach Wyklętych w Sochaczewie, Żyrardowie i Gostyninie.
  • Wyjazdy dla młodzieży do Sejmu.
  • Murale historyczne w Sochaczewie i Żyrardowie.

Profil Turnieju Dzikich Drużyn na Facebo…

Profil Turnieju Dzikich Drużyn na Facebook

Radio Fama: Wywiad z Maciejem Małeckim

Gościem środowych wiadomości sportowych był Maciej Małecki, poseł na sejm RP, pomysłodawca i główny organizator XVIII Turnieju Dzikich Drużyn w piłce nożnej. Zapis wywiadu - posłuchaj

18 lat - piękny wiek!

Jesteśmy już pełnoletni! Z tej okazji Marcin Kasza przygotował filmik. Zobaczcie sami. Nasz Turniej ma 18 lat

Mamy 18 lat!

Wywiad w Radiu Sochaczew z głównym organizatorem Turnieju Maciejem Małeckim. Zapraszamy. Nasz turniej osiągnął pełnoletność

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME